Számmisztika más néven numerológia

Ebben a bejegyzésemben a közvélekedéssel szeretnék egy picit szembemenni. Sokan azt gondolják, hogy a számmisztika, kártya- és angyaljóslás, horoszkóp és egyéb technikák a hétköznapi és hiszékeny emberek szórakoztatására, a jövő fátylának fellebbentésére szolgálnak és egyúttal szórakoztatnak, és ennél többre nem alkalmasak. Pedig a számmisztika tudományának gyökerei a régmúltba nyúlnak vissza, már Pythagoras  – akinek matematikai tételeit az iskolában is tanuljuk – is foglalkozott vele.

A számmisztika (numerológiaként is ismert) – hasonlóan a horoszkópkészítéshez és a kártyajósláshoz – eredeti feladata szerint a valóság leírására szolgál. Persze átlátni ezt csak azok tudják, akik hajlandóak más fajta látásmódot is a magukévá tenni, mint a ma emberének lineáris, ok-okozati gondolkodása. Az ezoterikus tanok szerint létezik egy ún. függőleges világkép, amely úgy osztja halmazokra és összefüggésekre a világot, hogy az a felszínes szemlélő számára se nem egyértelmű, se nem könnyen követhető, pedig a szimbolikus gondolkodás minden ember lelke mélyén ott van.

A számok a mai világban kizárólag mennyiségi egységet jelölnek, pedig ezek egytől-egyig szimbólumok, életünk minőségeit jelölik. A szimbólumok olyan összetett képek vagy még inkább benyomások, amelyek egzakt módon nem írhatóak le, inkább egy értékcsoportot tartalmaznak. Olyan értékeket kötnek össze, amelyek a függőleges világkép szerint összekapcsolhatóak, így egy dolog tudja képviselni a világnak egy egész szeletét. A számmisztika ezt az összefüggést ragadja meg és vezeti rá az érdeklődőt, első sorban a saját maga felé vezető útra és csak „melléktermékként“ világítja meg a jövőt. Hiszen a jövő nem egzakt valóság, csak az biztos, ami megtörtént, de az ember által magában hordozott minőségek a külvilágból magukhoz vonzzák a „társaikat“ vagyis a belső történések biztosítják, hogy olyan események történjenek velünk, amelyek hasonló hullámhosszon rezegnek. A jövőt olyan relációban tudjuk a számmisztikán belül feltárni, hogy megismerve belső valóságunkat, tudunk bizonyos eseményeknek több, másoknak kevesebb esélyt adni, illetve ezekben az eseményekben lelhetünk fel különböző tenni és tanulnivalókat, saját magunk számára.

A számmisztika tudománya első sorban a számok szimbolikájáról szól, az életünk számmal jelölt eseményeinek (születési dátum, aktuális év dátuma stb.) megfejtése már a következő lépés. A harmadik szint, amikor konkrét kérdésekre keressük a választ, illetve arra vagyunk kíváncsiak, hogy az életünk egyes területén milyen „csomagot“ kaptunk, a számmisztikai tükrében. A megfejtés sosem teljesen személyre szabott, hiszen nem lehet mindenkinek ugyanaz a sorsa mint száz másik, vele egy napon született embernek. A következtetések kupacából mindenkinek magának kell kiválasztani a rá vonatkozó esélyeket és tennivalókat, ezzel téve teljessé, fejezve be a számmisztikai munkát. Azért sem vonatkozhat minden hasonló „számú“ emberre ugyanaz a leírás vagy feladathalmaz, mert a függőleges világkép szerint ugyanazt az értéket számos különböző dolog képviselheti, vagyis az élmények egymás között átválthatóak, a tapasztalatainkat egyéni temperamentumunknak megfelelően szerezzük (ha valakinek összeütközést kell megélnie, mindegy, hogy lelki, szellemi vagy fizikai szinten vállalja-e be, ugyanazokat a tapasztalatokat szerezheti meg).

A számmisztikával való lelki munkának ez talán a legfontosabb része. Hiszen ha csak elolvassuk a leírást és nem dolgozunk tovább vele, akkor tényleg megmaradtunk a felszínen, elszórakoztunk pár percet és megtalálva önigazolásunkat, félretesszük az olvasmányt. Ha viszont arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen útmutatás adott nekünk az elemzés, mit hasznosíthatunk belőle, akkor számos elgondolkodtató észrevételt, elvégzendő „házi feladatot” kapunk, és meglátjuk, hogy a jövő nincs kőbe vésve, hanem egyes egyedül a mi kezünkben van.

Antal says:

Ez a legjobb blog amit olvastam a jóslással kapcsolatban. A numerológia valóban nagyon érdekes tudomány és a számmisztikából sok érdekes dolgot fel tud tárni az ember magáról. Írjon még több ilyen bejegyzést

joslasonline says:

Köszönjük a kedves szavakat, próbálkozunk eleget tenni az olvasóink igényeinek! Üdvözlettel: Jóslás Online csapat